Luxusní špenátová polévka bez mouky
Luxusní špenátová polévka bez mouky je ryché a zdravé jídlo nebo večeře. Klasická špenátová polévka od našich babiček obsahuje máslo, smetanu a hlavně je zahuštěná jíškou nebo moukou. Je toto všechno zapotření do ní přidávat, aniž by ztratila hustou konzisteni a jemnou chuť? Odpověď je ano! Přesvědčte se sami, jak se dá zcela zdravě, bez mouky, tuku a smetany vykouzlit luxusní špenátová polévka, po které rozhodně nepřiberete. Špenát navíc obsahuje řadu antioxidantů a minerálů pro zdraví vašeho organismu.
- Počet porcí: 3
- Doba přípravy: 5 min
- Doba vaření: 10 min
- Doba mixováníí: 2 min
- Potřebné nádobí: pánev, salátová mísa
INGREDIENCE | KOŘENÍ |
---|---|
cca 1 kg čerstvého nebo 300g mraženého listového špenátu (já dělala z mraženého) | sůl |
1 cibule | pepř |
1 stroužek česneku | drcený kmín |
naměkko vařená vejce (nemusí být) | pažitka |
200 ml rostlinného nebo kravského mléka | |
pár listů špenátu a celozrnné krutóny (na dozdobení) |
Příprava luxusní špenátové polévky
Příprava špenátové polévky je opravdu jednoduchá. Nejdříve dáme špenát vařit do takového množství vody, aby byl akorát pod hladinou a zároveň neplaval v příliš velkém množství vody.
Mějte na paměti, že budete ještě přilívat trochu mléka na zjemnění, takže se vám tím ještě polévka trochu zředí. Raději dejte méně vody, než více.
Špenát vaříme cca 10 min. Mezi tím na pánvi orestujeme dozlatova najemno nakrájenou cibuli, kterou pak hodíme do hrnce ke špenátu.
Mezi tím si orestujeme krutóny na dozdobení. Taktéž si dejte vařit vajíčka naměkko na pár minut, abyste se pak na konci nezdžovali. Vajíčkem pak dozdobíte polévku. Vajíčko tam ale nutně nemusí být, je to na vás.
Mixujeme, mixujeme
Celý obsah hrnce – špenát s restovanou cibulkou přelijeme do mixéru. Přidáme 1 stroužek česneku, osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín. Přidáme trochu mléka, ale radšji nejdříve málo tak, abyste neměli polévku pak příliš řídkou.
Vše mixujeme a mixujeme cca 2 – 3 min dohladka. Pokud bude špenátová polévka příliš hustá, zředíme mlékem.
Servírujeme luxusní špenátovou polévku
Luxusní špenátovou polévku bez mouky podáváme s restovanými křupavými krutóny, naměkko uvařeným vajíčkem a trochou pažitky. Je to pecka, vyzkoušete!
Skladujeme v chladu max 2-3 dny, pak už polévka není tak dobrá. Ideálně ohříváme v malém hrnci na sporáku, mikrovlnce se vyhýbejte.
Dobrou chuť!
Yvet