Dýňový koláč s podzimním kořením
Dýňový koláč s podzimním kořením je por mně ten nejpovedenější zdravý dezert bez cukru, bez mouky a přitom neskutečně dobře chutná. Dýně dodá těstu vláčnou strukturu, která spolu s tvarohem vytvoří dokonalý harmonický pár. Místo mouky použijeme mleté ořechny na základ těsta a místo cukru Flavdrops nebo jiné sladidlo, které těsto provoní a osladí. Podzimní koření a to zázvor, muškátový ořech dýňovou chuť skvěle doplňují a navíc mají protizánětlivé účinky. Jak jste si určitě všimli, nepoužívám bílý cukr, protože cukr je jed. Vše nezdravé má svoji zdravou alternativu a proč péci ze zdravé dýně a pak to vše zkazit hroudou cukru a mouky.
- Doba přípravy: 15 min
- Doba pečení: cca 45 -50 min
- Potřebné nádobí: dortová forma kulatá(cca 20 – 25 cm)
DÝŇOVÝ ZÁKLAD NA KOLÁČ | KORPUS NA KOLÁČ |
---|---|
500 g vařené dýně Hokaido | 1 hrnek mletých ořechů (vlašské) |
3 vejce | 3 lžíce kokosového oleje |
1 měký tvaroh (250g) | 1/2 lžičky flavdrops (karamelové a vanilkové) |
šťáva z 1/2 citrónu | 1/2 lžičky skořice |
1 sáček kokosové smetany 50g (nemusí být) | špetka koření na perník a špetka soli |
1 – 2 lžíce mletého zázvoru | |
1 lžička vanilkového flavdrops + 1 lžička toffee Flavdrops | |
nastrouhaný muškátový ořech |
KORPUS Z OŘECHŮ
- rozmixujeme ořechny a smícháme je s kořením – skořice, perníkové koření a špetka soli
- 3 lžíce kokosového oleje rozpustíme a přimícháme spolu s Flavdrops k ořechům
Z mletých ořechů by měla vzniknout lepivá hmota, která drží tvar. Pokud směs z ořechů nedrží tvar, přidáme trochu mléka. Dno formy vytřeme kokosovým olejem a vmačkáme směs ořechů po celé dno až okrajů formy všude ve stejné tloušce.
Takto vytvarovaný korpus necháme péct v troubě při teplotě 180°C cca 10 – 15 min. Poté formu vyndáme a jakmile budeme mít hotovou dýňovou náplň, vlijeme směs na korpus a dáme ji ji do trouby péci.
DÝŇOVÝ ZÁKLAD NA KOLÁČ
Dýňový koláč s podzimním kořením je samozřejmě základem z dýně. Uvaříme tedy zhruba 1/2 větší dýně Hokaido, což odpovídá cca 500g dýně v neuvařeném stavu. Vydlabanou a na kostky nakrájenou dýni vaříme cca 15 min doměkka.
Jediné, co potřebujete je mixér a rozmixovat tyto všechny suroviny dohladka:
- uvařenou dýni (500 g)
- 3 vejce celé
- 1 vaničku tvarohu (250g)
- šťávu z 1/2 citronu
- 1 – 2 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžička vanilkového Flavdrops
- 1 lžička toffee Flavdrops (pokud nemáte, přidejte vanilkové nebo jiné sladidlo)
- 1 sáček kokosové smetany (nemusí být) (místo toho přidejte 1 lžíci kokosového másla)
- trochu nastrouhaného muškátového oříšku
Místo cukru pužívám Flavdrops, ale pokud ho nemáte nebo ho nemůžete používat, můžete přidat např. med nebo nějaký sirup (1 lžička Flavdrops = 1 lžíce např. medu, agave, javorového sirupu apod), ale změní se tím nutriční hodnoty, zejména obsah cukru.
Dohladka rozmixovaný dýňový základ nalijeme na korpus a dáme do předehřáté trouby péci cca 45 – 50 min na 170°C. Dýňový koláč s podzimním kořením kontrolujte, aby se nespálil nebo nevysušil -každá trouba peče jinak. Střed koláče se vám může zdát nedopečený, měkčí, než zbylé části, ale to neznamená,že není pečený. Koláč se za 45 min rozhodně upeče.
ZACHLADÍME A SERVÍRUJEME
Upečený dýňový koláč s podzimním kořením necháme zchladnou v lednici alespoň 2h, aby nám krásně ztuhl. Koláč posypeme nasekanými ořechy. Nám moc zachutnalo polít ho lehce (jako je na obrázku) datlovým sirupem. Za sebe můžu říci, že je to ten nejvymazlenější koláč, co jsme kdy pekla.
Servírujeme bez dalších přísad, protože jeho intenzivní chuť provoněná podzimním kořením není pořeba ničím doplňovat.