Farmářský salát s kuřecím masem a domácím medovo-hořčičným dresinkem
K nejlepším a nejjednodušším salátům, co jsem kdy dělala, patří rozhodně tento farmářský salát s kuřecím masem. Nejen, že se nedá zkazit, ale obsahuje tolik úžasných surovin, které společne tvoří dokonalý celek, že neexistuje nikdo, komu by nechutnal. V tomto receptu si ukážeme, jak na výrobu domácího dresinku a jak správně dochutit salát tak, aby nebyl přeplácaný, ale zároveň byl chutově vynikající. Také vám poradím, jak udělat ty nejlepší pečené brambory na světě. Kuřecí maso, vařený kukuřičný klas, opečené brambory a čerstvý salát jsou moje nejoblíbenější ingredience v salátu (hned po lososu samozřejmě). Dost povídání – jak na farmářský salát s kuřecím masem? 🙂
- Doba přípravy: 15 min
- Doba pečení: 10 min
- Potřebné nádobí: kontaktní gril nebo pánev, hrnec na kukuřici
- Počet porcí: 2
SUROVINY NA SALÁT | KOŘENÍ & DALŠÍ SUROVINY |
---|---|
300 g kuřecích prsou na nudličky | sůl |
3 menší brambory | pepř |
1 kukuřičný klas (předvařený, Albert) | uzená paprika |
mix trhaných salátů (rukola, polníček, baby špenát nebo římský) | konopné semínko na posyp (nemusí být) |
6 cherry rajčátek | 2 lžíce olivového oleje |
PŘÍPRAVA SALÁTU
- mix trhaných salátů dáme do mísy (já kupuji již hotový mix rukola, polníček a kousky červené řepy v Albertu, ale můžete si namíchat jakýkoli salát podle vaší chuti)
- přidáme nakrájená cherry rajčátka na půlky
- můžete také přidat půlku avokáda na kostičky (ale nemusí být)
Salát necháme oschnout v míse a mezi tím si jdeme připravit dresink, pokud ho nemáme v zásobě a brambory.
Základem úspěchu každého povedeného salátu je jeho nadýchaná a svěží konzistence, proto NIKDY nedávejte dresink na salát dlouhou dobu před jeho podáváním. Dresink dávejte vždy těsně před podáváním, aby byl salát křupavý. Sami dobře určitě víte, že salát nacucaný dresinkem není to pravé ořechové.
PŘÍPRAVA BRAMBOR
Brambory si oloupeme, pokud mají nehezkou slupku. Celé brambory nejdříve povaříme v osolené vodě do poloměkka – dle typu a velikosti brambor vaříme 10 – 20 min tak, aby střed brmabory byl po píchnutí ještě tužší. Brambora by se neměla rozpadat, jinak bychom ji nenakrájeli na plátky.
PŘÍPRAVA KUKUŘICE
Kukuřičný klas dáme vařit do osolené vody k bramborám nebo do hrnce zvlášť. Jakmile budou brambory uvařené, brambory vyndáme ven, ale kukuřici nechte přiklopenou ve vodě na mírném ohni, aby zůstala teplá při podávání.
Pečeme brambory na farmářský salát s kuřecím masem
Uvařené brambory nakrájejte na půl centimetru široká kolečka (snažte se o stejnou šířku), osolíme, opepříme a dáme péct:
- do kontaktního grilu – na 230°C na pár minut – cca 4 min, dokud brambory nezezlátnou
- nebo na pánev na troše olejeje (nemusí být) z obou stran dozlatova
- brambory na kolečka můžete samozřejmě péci i v troubě, ale v tomto případě je nepředvařujte -nakrájejte syrové brambory na kolečka a pečte na 200°C cca 15 – 20 min (fajnšmekři můžou přidat rozmarýn nebo cibulku)
Jako poslední na řadě je příprava kuřecího masa. Pokud nemáte kontaktní gril, maso a brambory můžete připravovat zároveň na 2 pánvích, pečení trvá skoro stejnou dobu. V kontaktním grilu dělám brambory a kuřecí zvlášť, protože každé má jinou tloušťku a pak při přiklopení se vše nepropeče stejnoměrně.
PŘÍPRAVA KUŘECÍHO MASA
Kuřecí prsa si nakrájejte na nudličky, osolíme, opepříme, posypeme uzenou paprikou a dáme péci:
- do kontatního grilu s trochou oleje na 230°C na pár minut
- na pánev s trochou oleje orestujeme ze všech stran dozlatova
SERVÍRUJEME
- salát zalijeme medovo hořčičným dresinkem a zakápneme olivovým olejem a dáme na hlubší talíř
- uvařenou kukuřici osolíme, nakrájíme na 1 cm široká kolečka a dáme na okraj salátu
- opečené brambory položíme okolo salátu na okraj talíře, stejně jako kukuřici
- orestované kuřecí maso dáme na salát
- salát posypeme konopným semínkem nebo jinými semínky, co máte doma (slunečnicové, dýňové, seznamové)