Sumeček africký na másle s batátovým pyré
Nepáchne po rybině a rozplývá se vám na jazyku – to je sumeček africký polechtaný máslem a posypaný jen solí a pepřem. Dokonalost. Navíc v 1 porci (200g) do sebe dostanete přes 40g kvalitních bilkovin a plno omega 3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro vaše zdraví.
Hlavně nekupujte mražený, pokud nechcete prohnat peníze kanálem, protože tam většinou mražené ryby končí. Sumeček africký dokonale sedí k batátovému pyré a petrželkovému pestu. Žádné pečení nebo dlouhé dušení, stačí jen pár minutek z obou stran rybku prohnat teplem a můžete servírovat! 🙂 A jak na to?
- Počet porcí: 2
- Doba restování: cca 5 min z každé strany
- Potřebné nádobí: pánev a hrnec na batáty/ tyčový mixér
CO BUDEME POTŘEBOVAT? | BATÁTOVÉ PYRÉ |
---|---|
2 x 200 g filet ze sumečka afrického | 2 větší batáty |
česnek | 1 restovaná cibulka na másle |
máslo | sůl, pepř |
sůl, pepř | |
PETRŽELKOVÉ PESTO | |
hrst čerstvé petrželky | |
olivový olej a sušený česnek |
SUMEČEK AFRICKÝ
Čerstvé chlazené filety osolte, opepřete a orestujte na másle (GHI) cca 5 min z každé strany. Pánev před tím vytřete rozpůlenou hlavou česneku a pak restujte sumečka.
Česnek nechte běhat po pánvi rozřízlou části dolů, občas ho pošťouchněte k rybě, ať se vůně krásně spojí. Rozhodně rybu nepřipravujte déle, zbytečně se vám tak vysuší.
K dochucení většiny ryb stačí sůl, pepř a citrón nebo čerstvé bylinky
Nepoužívejte žádné jiné koření, než sůl, pepř. Hlavně nedávejte na sumečka (ani na žádné jiné ryby) kupovanou směs na ryby ze supermarketů, kterou lidé s oblibou nebo leností stále kupují a przní tak přirozenou chuť rybího masa. Maximálně je vhodné použít čerstvé bylinky, citron a v některých receptech i kurkumu.
Ryby nikdy neohřívejte, kor když příprava zabere jen pár minut
Jako první si ale začněte připravovat batátové pyré a petrželkové pesto, aby vám rybka nevystydla. Největší urážka pro rybu je ji ohřívat, proto vždy rybu připravujte čerstvou těsně před tím, než ji budete podávat, pak je nejštastnější a odmění vás dokonalu chutí. Je to chvilka práce, která za to stojí. 🙂
BATÁTOVÉ PYRÉ
Orestovanou cibulku na másle přidáme do uvařených sladkých brambor. Batáty se vaří cca 10 min doměkka, ihned zcedíme.
Vše rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem. Pokud je pyré příliš hutné, pridejte pár lžic mléka.
Ryby jíme zpravidla jen se zeleninou, ale batátové pyré se k této jemné rybě dokonale hodí. Batáty jsou zdravé pro své výživové hodnoty (150g vařených batátů má 26g sacharidů a z toho 8 g cukru). Batátové pyré je navíc velmi aromatické a dokonale se hodí skoro ke všemu.
PETRŽELKOVÉ PESTO
Čerstvou petrželku nakrájíme najemno a nasypeme do hmoždíře. Přidáme olivový olej, sůl, pepř a špetku sušeného česneku.
A mačkáme, mačkéme cca 2 min, až se nám vše krásně spojí a aroma z petrželky se nám pustí do oleje.
Petrželkové pesto využijete nejen na batátové pyré, ale taky do salátů jako dresink nebo na těstoviny.
SERVÍRUJEME
Sumečka afrického osvěžte při podávání plátkem citronu. Batátové pyré rozmázněte na jednu část talíře (k tomu potřebujte jen lžíci) a přidejte petrželkové pesto.
Můžete přihodit ještě nějakou zeleninu, salát nebo třeba cherry rajčátka jako já. 🙂
Pro milovníky ryb tu mám další suprové recepty, jako třeba GRILOVANOU PRAŽMU nebo LIMETKOVÉ KREVETY.