Tofu lasagne se špenátem
Vhodné pro vegetariány. Obsahuje velké množství bílkovin, železa a má menší množství sacharidů. Na obrázku je sice zapečená slanina, ale tu tam dávat nemusíte. Základem lasagní je špenát, tofu a samozřejmě nějaká ta opečená cibulka, česnek, koření a sójová tehla. Sójovou tehlu jsem objevila nedávno v sekci pro vegany, obsahuje z části sójové mléko a sýr podobný eidamu. Pokud ji neseženete, tak tam dejte jakýkoli sýr máte. A pokud tam sýr dávat nechcete, nemusíte, chybět Vám tam tolik nebude. Jednotlivé vrstvy jsem ještě posypala trochou parmezánu. Vše je hezky zapečené ve čtyřech vrstvách a ta horní je opečená dokřupava.
- Počet porcí: 4 – 5
- Doba přípravy: 15 min
- Doba pečení: 45 min
- Potřebné nádobí: velká pánev, zapékací miska
INGREDIENCE | KOŘENÍ |
---|---|
několik plátků těsovin na lasagne (já použila Barilla) | sůl |
2 balení tofu (bílé nebo ochucené) | pepř |
1 kg listového špenátu (neděste se, zmenší svůj objem) | 4 stroužky česneku |
2 cibule | |
1 balení sójové tehly (cca 200 g) nebo jakýkoli sýr (nemusí být) | |
2 vejce |
PŘÍPRAVA NÁPLNĚ NA PÁNVI
Na pánvi orestujeme cibuli, pak postupně přidáme v tomto pořadí tofu rozdrobené na malé kousky. Osolíme a opepříme. Necháme pořádně orestovat, pak přidáme prolisovaný česnek a listový špenát. Trochu podlijeme mlékem (klidně rostlinným) a celou směs promícháme na mírném ohni. Pokud se nám tekutina vyvaří, zase trochu dolijte. Není cílem udělat z toho úplnou kaši, ale jen vlhčí konzistenci tak, abychom směs na lasagne nedávali vysušenou. Těstoviny by pak neměli z čeho nasáknout vodu. Jakmile nám špenát slehne, přidáme 2 vejce, které vmícháme do směsi. Nakonec přisypeme nastrouhanou tehlu, kterou taktéž vmícháme na pánvi do směsi.
PLNĚNÍ ZAPÉKACÍ MÍSY
Troubu si předehřejeme na180°C . Zapékací mísu (já použila čtvercovou cca 30 x 30 cm) vyložíme pečícím papírem a lehce pokapeme olivovým olejem. Dno pokryjeme lasagněmi, pokryjeme směsí cca 1 – 2 cm vysokou a nakonec posypeme parmezánem. Zase pokryjeme lasagněmi. Takto pokračujeme v dalších vrstvách a na konci každé vždy posypeme parmezánem.
Na horní vrstvu stačí dát méně směsi a přidat cherry rajčátka na kolečka a celé zase posypat trochou parmezánu. Masožravci mohou přidat pár plátků slaniny. Tofu lasagne se špenátem pečeme v troubě na 180°C cca 40 – 45 min tak, aby horní vrstva byla hezky propečená.
SERVÍRUJEME
Hotové tofu lasagne se špenátem nakrájíme na krychle a servírujeme. Já vrch posypala česnekovými výhonky, ale není to nezbytné. Skladujeme v chladu. Jen pekáček přikryjte fólií, aby vám neoschly. Jednnoduché, co říkáte?
Dobrou chuť!
Yvet