Krevetový salát s pikantní marinádou s fíky a baby hráškovými lusky
Krevetový salát s pikantní marinádou si zamilují všichni milovníci lehce pikantního jídla. Dlouho jsem hledala krevetový salát, který by byl dokonalý jak chutí, tak svým zdravým složením – a konečně se povedl! Představuji ten nejlepší krevetový salát na světě s dokonalou marinádou na tygří nebo klasické krevety. Dobrá zpráva pro všechny sportovce – 100 g krevet obsahuje 20g bílkovin a 1g tuku, což jsou dokonalé výživové hodnoty, které potěší vaše křivky. Nejlepší na tomto receptu je marináda, kterou si zamilujete pro svou výraznou a pikantnější chuť, která celému jídlu dodává to pravé kouzlo.
- Doba přípravy: 15 min
- Doba restování: 10 min
- Potřebné nádobí: pánev
- Počet porcí: 2
SUROVINY NA SALÁT | MARINÁDA NA KREVETY |
---|---|
300 g krevet / nebo tygřích krevet (ideálně chlazených) | sůl, pepř, 2 špetky chilli a (uzené) papriky, 4 stroužky česneku |
2 malé hrsti římského salátu | 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce medu |
1 hrst baby fazolových lusků (ready to eat) | šťáva z 1 limetky/ citrońu |
2 zralé čerstvé fíky | 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru |
1 citrón nebo limetka (na dochucení na talíř) | 1/2 lžičky kůry z citrónu / limetky |
PŘÍPRAVA MARINÁDY
Základem každého dobrého salátu je mít výborně ochucené maso – v tomto případě krevety. Zkoušela jsem mnoho marinád, testovala jsem různé kombinace, dokud jsem nevytvořila tuto dokonalou, lehce pikantní marinádu na krevetový salát.
SLOŽENÍ MARINÁDY
- sůl
- pepř
- 2 špetky chilli
- 2 špetky (uzené) papriky
- 4 stroužky česneku
- pár kapek sójové omáčky
- šťáva z 1 limetky / citrónu
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1/2 lžičky strouhané kůry z citrónu / limetky
Všechny suroviny smícháme dohormady a je to!
Nelekejte se, jak dlouhý seznam surovin marináda má, ale věře, že každá složka je důležitá a vykouzlí vám z toho úžasný celek! Krevety nechte před restováním v marinádě 15 min, aby se všechny chutě a vůně dostaly do krevet.
Příprava krevetového salátu s pikantní marinádou
Římský salát nakrájíme na 2 cm široké nudličky, které pokapeme olivovým olejem a citronem, jemně opepříme a dáme na talíř.
Nyní máme připravený základ na krevetový salát, na který pak přidáme zbytek, což jsou v našem případě restované krevety s baby hráškovými lusky.
V jednoduchosti je síla
Nedávejte více druhů zeleniny, krevetový salát by byl chuťově přeplácaný, marináda na krevetách je sama o sobě již dost výrazná. Recept je pro 2 osoby, připravíme si tedy 2 talíře, na každý dáme hrst ochuceného římského salátu, abychom se na konci nezdržovali.
Mám ráda, když je vše dopředu nachystané, jakmile je pak jídlo na pánvi hotové a připravené k servírování, nehrozí jeho spálení nebo vystydnutí.
Restujeme krevety s marinádou
Rozpálíme si pánev a přihodíme krevety v marinádě. Krevety restujeme na prudkém ohni cca 3-5 min, dokud se nám marináda na krevetách nezečně lehce spékat.
V tuto chvíli je čas přihodit baby fazolové lusky k ohřátí. Pozor, lusky se nesmějí restovat dlouho, proto je promíchejte s již hotovými krevetami na závěr.
Servírujeme krevetový salát s pikantní marinádou
- Hotovou směs restovaných krevet a baby fazolových lusků pro 2 osoby přidáme na již připravené 2 hromádky římského salátu.
- Talíř dozdobíme rozpůleným čerstvým fíkem a polovinou citrónu nebo limetky na dochucení.
- Celý krevetový salát můžeme ještě přejet mlýnkem s pepřem.
- Pokud máte čerstvé lístky korinadru – výborně se ke všemu hodí.
Čím zapít krevetový salát s pikantní marinádou?
Spousty z vás by určitě sáhlo pro sklenici bílého vína nebo vinného střiku, ale protože toto je fitness stránka a jak dobře víte, alkohol do zdravého životního stylu nepatří, připravila jsem pro vás tip, čím zdravým to spláchnout.