Borůvkový koláč z cizrny s mandlemi a skořicí
Nadýchaný fitness dezert, který vám nezničí křivky. Místo kvanta mouky dáme cizrnu a mleté mandle, které těsto provoní. Jak jste už zvyklí, nepoužívám bílý cukr, takže ho ani tady nenajdete. Cukr nahrazuji sladidlem, falvdrops nebo ovocem. Vše nezdravé má svoji zdravou alternativu, díky čemuž jsou jídla odlehčená, méně kalorická a zdravější. Borůvkový koláč z cizrny s mandlemi a skořicí si zamiluje celá rodina, protože s tím není žádné patlání a je ideální i do školy, práce nebo na cesty. 🙂
- Doba přípravy: 8 min
- Doba pečení: cca 30 min
- Potřebné nádobí: dortová forma čtvercová (cca 20 – 20 cm)
TĚSTO NA KOLÁČ | DOCHUCENÍ A DALŠÍ PŘÍSADY |
---|---|
250 g cizrny z konzervy | 150 g čerstvých borůvek (já dala kanadské) |
1 jablko | vanilkové flavdrops (1/2 lžičky) |
1 banán | karamelové flavdrops (1/2 lžičky) |
3 vejce | 1/2 lžičky skořice |
100 g mandlové mouky (mleté mandle) | hrst sekaných mandlí na posyp |
100 g celozrnné mouky (špaldové) | |
1 lžička prášku do pečiva |
PŘIPRAVÍME SI TĚSTO
- Nejprve smícháme suché ingredinece: mandlová mouka, celozrnná mouka, prášek do pečiva, skořice.
- Mokré ingredience rozmixujeme v mixéru: cizrna, oloupané jablko, banán, vejce a flavdrops.
Jakmile máme vše dohladka rozmixované, směs nalijeme do mísy, kde pomalu vmícháme suché ingredinece tak, aby nám vznikla jemná polotekutá hmota. Nakonec vmícháme čerstvé borůvky.
Směs nalijeme do čtvercového pekáčku o velikosti cca 20 x 20 cm vyloženého pečícím papírem. Navrch posypeme nasekaná mandle, ty budou pak krásně křupavé a vpňavé. Borůvkový koláč z cizrny s mandlemi a skořicí pečeme při 180°C cca 30 – 35 min.
SERVÍRUJEME SE LŽIČKOU ZAKYSANÉ SMETANY
Borůvkový koláč z cizrny s mandlemi a skořicí je nejlepší, když ho necháte vystydnout a zchladnout v ledici (ideálně přes noc, pokud to vydržíte). Celé koláš pak dostane tu správnou hutnost a chuť.
Podávat můžete se lžičkou zakysané smetany nebo jogurtu posypané skořicí. Borůvkový koláč vám vydží v ledici přikrytí i několik dní, nemusíte se proto bát o jeho trvanlivost.
Pokud máte rádi sladké, ale zdravé, tak rozhodně vyzhoušejte tyto malinové řezy s vanilkovým krémem ke kafíčku. 🙂