Grilovaný losos s avokádovým salátem
Grilovaný losos s avokádovým salátem rozhodně patří mezi má nejoblíbenější lowcarb jídla a to hned z několika důvodů – 1. je to rychlé 2. je to výborné! V případě, že se rozhodnete připravovat ryby, nikdy, rozhodně nikdy nekupujte mražené ryby a obzvláště ne lososa – mražený vám totiž určitě chutant nebude – jeho maso je vysušené, smrdí a navíc se s ním hůře pracuje. Proto raději přidejte pár kaček a kupte čerstvéh, tzn. chlazeného – rozhodně se vám to vyplatí.
Tento recept na grilovaného lososa s avokádovým salátem je ideální pro ty, co drží nízkosacharidovou, lowcarb stravu a to proto, že obsahuje velké množství zdravých tuků a to jak v mase lososa, tak v avokádu a olivovém oleji v salátu a zároveň obsahuje minimum sacahridů.
- Doba přípravy: 5 min
- Doba grilování: cca 5-8 min (dle tloušťky lososa)
- Potřebné nádobí: kontaktní gril
- Počet porcí: 1
SUROVINY NA AVOKÁDOVÝ SALÁT A DRESINK | LOSOS A KOŘENÍ NA NĚJ |
---|---|
1/2 avokáda | 1 losos filet (cca 200g) |
5 cherry rajčátek | sůl |
1/2 papriky | pepř |
směs salátů – rukola, polníček a mangold | salátové koření |
2 lžíce olivového oleje, 1/2 citronové šťávy, 1 lžička salátového koření | 1 lžička olivového oleje (a kousek másla |
Avokádový salát
- papriku, cherry rajčátka a avokádový salát nakrájíme na kostičky a hodíme do misky
- rukolu nasekáme, aby se rozvinula její výrazná chuť, poté přihodíme další druhy salátů
- nakonec si připravíme zálivku
Citrónová zálivka na avokádový salát
Smícháme 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička salátového kořenÍ a 1/2 citronové šťávy a nalijeme na salát.
Hotový salát dáme stranou odležet do chladu, pustíme gril na cca185°C, aby se nám rozpálil a jdeme na přípravu lososa, která nám nezabere déle než 2 minuty.
Grilovaný losos s avokádovým salátem PŘÍPRAVA LOSOSA
- losos filet ze všech stran – osolíme, opepříme a posypeme lehce salátovým kořením
- filet vložíme do kontaktního grilu, který jsme si nastavili na 185°C a griluleme s přiklopenou horní částí kontaktního grilu cca 5 – 8 min dle výšky lososa
- lososa průběžně hlídáme, aby se nám nechytl (v případě, že nemáte gril, připravujeme na pánvi z každé strany cca 3 – 4 minuty dle tloušťky lososa)
- nakonec položíme na vrchní část lososa malá tenký plátek másla na zjemnění a dochucení a zakápneme pár kampkami citrónu
Servírujeme – grilovaný losos s avokádovým salátem
Avokádový salát si nandáme na 1/2 talíře, na duhou polovunu přihodíme grilovaného lososa.
Salát posypeme konopným semínkem (nebo jinýi semínky – ideálně opraženými) a servírujeme s citonem na zakápnutí lososa.
Lososa vždy grilujte čerstvého těsně před podáváním, přeci jenom jeho příprsvs zabere chviličku – ohřívat již ugrilovaného lososa rpzhodně nedoporučuji!!!
Pokud máte rádi ryby a mořské plody, rozhodně doporučuji vyzkoušet tyto fitness recepty:
SUMEČEK AFRICKÝ NA MÁSLE S BATÁTOVÝM PYRÉ