LETNÍ SALÁT S GRILOVANÝM TOFU A AVOCADEM
Tofu, avocado, mix semínek (dýnová, slunečnicová, sezamová, goji semínka), houba shitake a mix salátů – všechny dobré mňamky v jednom chutově naprosto dokonalém lehkém salátku. Ryhlé na přípravu, snadné na strávení. Vhodné při redukční dietce, pro vegetariánské nadšence nebo prostě pro ty, co milují dobré jídlo. Pojďme se do toho pustit!
Počet porcí: 2
INGREDIENCE | KOŘENÍ / SEMÍNKA |
---|---|
400 g tofu (přírodního, marinovaného nebo uzeného) | sůl |
1 celé avocado | pepř |
1 velké rajče | slunečnicová / dýňová / sezamová / goji semínka |
3 houby shitake (lze použít i žampiony nebo úplně vynechat) | zázvor (1/ lžičky sušeného nebo čerstvého) |
2 hrsti mixu slátů dle chuti a dostupnosti (rucola, little gem, lollo biondo, lollo rososo, babay špenát, polníček nebo římský salát) | tymián |
3 lžíce panenského olivového oleje | |
šťáva z 1 pomeranče |
PŘÍPRAVA TOFU NA GRILU NEBO PÁNVI
Tofu nakrájíme na kostišky, osolíme, opepříme. Na grilu nebo na pánvi připravujeme na silném plameni cca 8 – 10 min, než nám tofu krásně chytne barvu. Pokud máte žampiony, přidej je na poslednícj 5 min k tofu, osolené, opepřené a zakápnuté olivovým olejem, aby změkli. Pokud máš shitake, nemusíš tepelně upravovat.
PŘÍPRAVA SALÁTU ZÁLIVKY
Směs salátu vložíme do sítka a propláchneme studenou vodou. Rajče a avocado nakrájíme na měsíčky a přidáme do mísy k mixu salátů. Mezi tím, než se ti upraví tofu, vrhni se na zálivku. Je opravdu snadná. Do misky přidej štávu z 1 pomeranče, zázvor, sůl, pepř, špetko drceného tymiánu a 3 lžíce panenského olivivého oleje. Zamíchat, promíchat se salátem a je hotovo.
PŘÍPRAVA SEÍMÍNEK NA PÁNVI
Není nic lepšího na salát, než opražená semínka. Kromě mnoha prospěšných látek pro tvoje tělo, dodají pokrmům šmrnc a specifickou vůni. Jednoduše rozpálíš pánev na max,přidáš dýňová semínka, slunečnicová semínka a na posledních pár minut i sezamová a goji (ty se snadněji připalují). Celá akce trvá několik minut. Že je hotovo poznáš, když začnou semínka zlátnout a ta dýňová pukat. Pro labužníky, doporučuji zakápnout panenským olivovým olejem a posypat směsí tvého oblíbeného koření nebo jen solí a pepřem. Olivový olej se přidává proto, aby koření drželo na semínkách. Výsledek je nadmíru uspokojivý. 🙂
SERVÍROVÁNÍ
Servírujeme na talíř nebo do misek, nejdříve salát, poté tofu a houby shitake nakrájené na plátky. Nakonec posypeme směsí semínek.
Přeji dobrou chuť! 🙂