Malinové řezy s vanilkovým krémem
Osvěžující, lehké a strašně dobré – to jsou malinové řezy s vanilkovým krémem. Snažila jsem se snížit množství cukru v původním receptu a tak trochu ho “odlehčit”. A povedlo se. Vzniklo něco tak úžasného, že vám za chvíli zbyde jen prázdý pekáč. Poslendí vrstvou jsou maliny, které se dkokonale hodí k jemnému vanilkovému krému. Pokud chcete, můžete místo malin použít jiné ovoce – borůvky, lesní směs, jahody, nektarinky atp. Vaší fantazii se meze nekladou.
- Doba přípravy: 10 min
- Doba pečení: cca 45 min
- Potřebné nádobí: dortová forma kulatá nebo čtvercová (cca 20 – 25 cm)
ZÁKLAD DORTU | VANILKOVÝ KRÉM + MALINOVÝ TOPINK |
---|---|
1 hrnek špaldové mouky | uvařený vanilkový pudink v prášku dle návodu – akorát místo cukru dejte vanilkové flavdrops |
2 vejce | 1 vanička měkkého tvarohu |
1 prášek do pečiva | 1 vejce |
cca 100 ml mléka | citronová kůra |
cca 3 lžíce kokosového oleje | maliny cca 2 hrnky (čerstvé nebo mražené) |
1/2 lžičky perníkového koření | želatina (extra silná) v prášku |
1 lžička kakaa | |
karamelové flavdrops, 1 lžíce medu (nebo jiného sladidla) |
PŘÍPRAVA KORPUSU
Připravte si dortovou formu – já použila čtvercovou a vyložte ji pečícím papírem.
V míse rozmíchejte všechny suché ingredience na korpus (mouka, prášek do pečiva, perníkové koření, kakao).
Pak vmíchejte mokré ingredience (2 vejce, mléko a tekutý kokosový olej). Měla by vám vzniknout litá směs, kterou vlijeme na dno formy a rozetřeme.
Těsto na malinové řezy s vanilkovým krémem by nemělo být vyšší než cca 1 – 1,5 cm. Korpus necháme péct cca 20 min při 180°C. Délka pečení závisí na velikosti formy.
VANILKOVÝ KRÉM
Mezi tím, než se nám korpus upeče, začneme si připravovat vanilkový krém. Uvaříme si vanilkový pudink z prášku, jak jsme zvyklí – ale pozor, místo cukru dejte vanilkové flavdrops. Nejen, že tím snížíte kalorickou hodnotu, ale také se krém krásně provoní a hlavně osladí.
Hotový pudink necháme trochu vystydnout a vmícháme do něj vaničku měkého tvarohu, 1 vejce a nastouhanou kůru z 1 citronu. Vanilkovou směs nalijeme na upečený korpus a dáme na cca 20 min zapéct při 180°C.
Nečekejte, že Vám vanilková směs úplně ztuhne, jde nám hlavně o zapečení vejce a tvarohu do krému. Necháme vystydnout a vložíme do lednice na cca 1 – 2hod pro úplné schlazení.
MALINOVÁ SMĚS NA ŘEZY
Zhruba 30 min před tím, než vyndáte chladící se korpus s vanilkovým krémem z lednice, začneme si připravovat maliny na vršek dortu.
Mražené nebo čerstvé maliny dáme do hrnce. Podíváme se na návod na pytlíku želatiny v prášku, kolik do ní patří vody. Podle toho, nalijeme stejné množství vody do hrnce mezi maliny a přivedem k varu. Většinou to bývá 200 ml.
V malé mističce si rozmícháme cca 3 lžíve vody se želatinou v přášku a vlijeme do hrnce k malinám. Za stálého míchání vaříme cca minutu a poté sundáme z plotny a necháme vychladnout.
Já pro dochucení a doslazení vmíchám vždy pár kapek jahodového nebo malinového flavdrops, ale není to nutné.
HOTOVÉ MALINOVÉ ŘEZY S VANILKOVÝM KRÉMEM
Vyndáme korpus s vanilkovám krémem z lednice, vanilkový krém by měl být již pevnější.
Nalijeme na něj směs malin se želatinou, která nám teď už trochu vystydla a rozetřeme po celém vršku dortu.
Vrátíme zpět do lednice na cca 1 – 2 hod pro úplné zchlazení. Toto se prosím snažte dodžet – i když to bude fakt těžké nesníst to ještě za tepla 😀
Já vždy nechávám zchladnot přes noc, je to tak lepší, všechny chutě se tak lépe spojí a vznikne něco naprosto dokonalého.
SERVÍRUJEME
Korpus nakrájíme na kostky, v případě kulatého korpusu na 8 trojúhelníků dle velikosti formy.
Na každou kostku položíme malinu a plátek máty na dozdobení.
Malinové řezy s vanilkovám krémem skladujeme přikryté potravinářskou fólií v lednici.
Řezy vydrží hotové několik dní, ale myslím, že stejně jako u nás, budete mít prázdý pekáč během několika minut. 🙂
Pokud máte rádi maliny, rozhodně vyzkoušejte ještě tento recept na MALINOVÝ TOFU CHEESECAKE: ZDE