LETNÍ SALÁT S GRILOVANÝM TOFU A AVOCADEM
Lilek (baklažán) je vitamíny nabitá bomba a přesto, že je z 90% složen z vody, obsahuje mnoho vitamínů řady A a B, kyselinu listovou a další tělu prospěšní látky jako huřčík, železo, vápník, zinek a mangan. Kromě pozitivního účinu na hladinu cholesterolu v krvi má š´táva z lilku antibiotické účinky. Před tepelnou úpravou nezapomeňte nechat z lilku vypotit nežádoucí hořkou šťávu tak, že ho na cca 20-30 min posolíte a poté kuchyňskou útěrkou osušíme. Pokud tento krok vynecháš, bude lilek nahořklý a to asi nechceš. 🙂
Počet porcí: 2
INGREDIENCE | KOŘENÍ |
---|---|
400 g mletého hovězího | sůl |
1 celý lilek | pepř |
1/4 dýně hokaido | rozmarýn |
1/2 cibule | maďarská paprika |
1 stroužek česneku | chilli paprička |
1/2 červené papriky | |
100 g chedaru |
Lilek omyjeme a rozkrojíme napůl, posypeme solí a necháme půl hodiny odpočinout. Přebytečné kapičky vody, které způsobují nežádoucí zhořknutí, nechte vsáknout do kuchyňské utěrky. Tento krok nepodceňujte ani nezkracujte, počkat se opravdu chuťově vyplatí! Mezi tím si připravíme hovězí náplň.
PŘÍPRAVA HOVĚZÍ SMĚSI NA PÁNVI
Cibuli a červenou papriku na jemno nakrájíme a hodíme na předem rozpálenou pánev. Osolíme, opepříme. Nejprve cibulku, kterou necháme zezlátnout a poté přihodíme papriku. Za pár minutek, aby nebylo zelenince smutno, přidáme i hovězí maso. Abychom tomu dodali tu správnou chuť, je na řadě koření. Za stálého míchání dochutíme špetkou rozmarýnu, maďarské papriky, solí, pepře a na jemno nakrájené chili papričky.
Přiklopíme pokličkou a necháme 30 min na mírném ohni dusit. Dle potřeby zamícháme a podlijeme trochu vody. Vždy lepší přilívat menší množství, nechat ji vyvařit a zase dolít atd. Během 30 min dolijete zhruba 3x.
Výsledkem by měla být nevysušená směs bez přebytečné vody.
PEČENÍ LILKU V TROUBĚ
Mezi tím, než se podusí hovězí směs, rozpůlený lilek již máme připravený k další úpravě. Lilek osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a vložíme do rozehřáté trouby na 180°C. Po 20 minutách vyjmeme upečený lilek, naplníme masovou směsí a necháme cca 15 min dopéci v troubě. Na posledních 5 min posypeme sýrem a pečeme na horním roštu na grilu.
Podáváme s pečenými brambory, pečenou dýní. Já to mám nejraději s obojím, ideálně ještě s chilli – tvarohovým dipem. Na ozdobu jsem použila list salátu rucola.
Přeji Vám dobrou chuť! 🙂