Pohankové řezy s borůvkami a perníkovým kořením
Pohankové řezy s borůvkami a perníkovým kořením jsou bez lepku a se sníženým obsahem cukru, díky čemuž jsou dokonalým fitness dezertem k odpolední kávičce. Díky pohankové mouce jsou 100% bezlepku a navíc dokonale chutnají – a když říkám, že dokonale, tak to znamená, že Vám nezbyde do druhého dne. 🙂 Nemusíte se bát hutného těsta – pohankové řezy s borůvkami a perníkovým kořením jsou krásně nadýchané a svěží díky tvarohové náplni s citronem a vanilkou. Pohanková mouka, která tvoří základ perníkového těsta, může někomu přijít ne příliš chutná, avšaak toho se zde bát nemusíte a to díky perníkovému koření a kakau, které tomu dodá úžasnou vůni. Tak co, jdeme do toho?
- Doba přípravy: 10 min
- Doba pečeníí: cca 20 min
- Potřebné nádobí: větší pekáč
- Počet ks: min 12 ks
MOKRÉ INGREDIENCE | KOŘENÍ A DALŠÍ SUCHÉ INGREDIENCE |
---|---|
3 vejce | perníkové koření |
1 hrnek kefíru | 2 lžíce kakaa |
1/hrnku teplého mléka | 1 hrnek pohankové mouky |
3 lžíce kokosového oleje | 1 lžíce stévie a 1 lžíce Caro obilné kávy (nebo jakékoli jiné obilné nebo špaldové..) |
vanilkové aroma + sladidlo (med nebo jaké používate) | 1 kypřící prášek do pečiva |
Pohanková mouka
- Pohanková mouka je bezlepková, proto je vhodná pro osoby trpící celiakií a intolerancí na lepek nebo prostě pro, kteří nechtějí jíst lepek, jako já. Pohanková mouka je proto vhodná pro bezlepkové pečení a vaření a dokonale nahradí klasickou mouku.
- Pohanka obsahuje ve 100gr: 1,58 vlákniny, 72,4 sacharidů, bílkovin 9,77 a 1,73 tuku.
- Z minerálních látek jsou v pohance nejdůležitější zinek, mangan, měď, draslík, fosfor, vápník, železo a selen.
- Pohanka je taktéž velmi důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků. Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.
Pohankové řezy s borůvkami a perníkovým kořením – PŘÍPRAVA TĚSTA
- 3 žloutky rozmícháme metlou se 3 lžícemi tekutého kokosového oleje
- bílky vyšlehéme ve sníh a přdáme až nakonec
- přimícháme sladidlo (stévii, agave sirup nebo jakékoli používáte) a vanilkové aroma
- přilijeme hrnek kefíru
- přisypeme perníkové koření, kakao, pohankovou mouku, přášek do pečiva a lžíci Caro (nebo jiné kávy)
- směs důkladně promícháme a nakonec přilijeme 1/3 hrnku teplého mléka
- nakonec pomalu přimícháme sníh
Výsledkem by mělo být lité, nadýchané těsto, které nalijeme do většího pekáčku (rozměry cca 35 x 40 cm) tak, aby těsto pokrylo dno (cca 1,5 cm na výšku). Cílem je nízký nadýchaný řez, který jen naskládáme na sebe a nemusíme tak perník krájet napůl. Pečeme 180°C cca 20 min, poté necháme vystydnout a mezi tím si připravíme tvarohovu náplň na pohankové řezy s borůvkami a perníkovým kořením.
Tvarohový krém + borůvky (nebo jiné bobulovité ovoce)
- 3 vaničky měkkého tvarohu (já plnotučný)
- trochu mléka na zředění
- šťáva z 1/2 citronu
- vanilkové aroma
- sladidlo
- špetka kakaa
- cca 250 g (kanadských) čerstvých borůvek nebo jiného bobulovitého ovoce (maliny, rybíz, angrešt …)
Veškeré ingredience na pohankové řezy s borůvkami a perníkovým kořením pořádně promícháme, přidáme tolik mléka, aby vznikla krémová a spíše řidší konzistence krému. Tento krém budeme mazat mezi 2 perníkové vrstvy. Pro zvýraznění chuti a vůni krému můžete přidat pár kapek rumu.
Tvorba pohankových řezů – jak promazat
- Upečené a vystydlé pohankové perníkové těsto natřeme tvarohovým krémem a posypeme borůvkami (nebo jiným ovocem)
- Těsto na pekáči rozkrojíme napůl (vertilákně, ne vodorovně) a překlopíme na sebe
- Vršek potřeme ješte tvarohem, posypeme lehce borůvkami (a jahodami) a nakrájíme na kostičky
Pohankové řezy s borůvkami a perníkovým kořením uchováváme v ledici, kde vydrží bez problému cca 3-4 dny. Tento bezlepkový dezert si rozhodně zamilujete.