Pražma na grilu s kapustou a kořenovou zeleninou
Nutřičně vyvážené low carb jídlo, které si rozhodně neuděláte jen jednou. Pražma královská je chuťově výjimečná u ryba, proto si žádá co nejjednodušší úpravu. V podstatě si vystačíte jen se solí a citronem, nic víc ryba nepotřebuje. Hlavně žádné koření “na ryby” a podobně. Maso pražmy královské je krásně bílé, měkké a voňavé. Pražmu lze připravit vcelku, tak jak to budeme dělat tady nebo jako filety. Jak jsem již psala v minulém receptu, rozhodně ryby kupujte pouze čerstvé, ne mražené. V případě mražených ryb neočekávejte žádný zázrak, spíše vám to přivodí odpor k rybám, který má mnoho z vás zažitý právě kvůli mraženým rybám.
- Počet porcí: 2
- Doba přípravy: 5 min
- Doba pečení: 35 min
- Potřebné nádobí: pánev, pekáč
INGREDIENCE | KOŘENÍ |
---|---|
2 pražmy královské | sůl, pepř |
2 mrkev | 1/2 stroužku česneku |
2 košťály řapíkatého celeru | drcený kmín |
1 šalotka | |
pár kousků hlívy ústřičné | |
1 citrón | |
2 lžíce olivového oleje | |
2 hrsti nasekané kapusty |
PŘÍPRAVA PRAŽMY
Pražmu osolíme a ze všech stran i zevnitř. Lze zakoupit většinou i vykuchaná, což vám usnadní mnoho práce. Já ji kupuji v Makru, kde jsem spokojena jak s čerstvostí, tak s vykucháním. Osolenou pražmu můžete nechat chvíli “nasáknout” sůl, ale není to potřeba. Pokud budete chtít pražmu skladovat déle jak 2 dny v chladničce syrovou, doporučuji nasolit, jelikož sůl funguje jako konzervant, ryba se vám nazkazí. Ryby si ale raději kupujte čerstvé a ihned spotřebujte, není optimální ji skladovat déle jak 3 dny. Předehřejeme si troubu na 180°C, položíme pražmu na pečící papír a potřeme trochou olivového oleje. Ještě opepříme a pečeme nepřikrytou cca 35 – 40 min na 180°C.
PŘÍPRAVA ZELENINY
Připravíme si 2 pánve. Na jedné pánvi s kapkou olivového oleje orestujeme kořenovou zeleninu (mrkev, řapíkatý celer, cibuli) a hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a restujeme dozlatova. Na druhou pánev hodíme najemno nasekanou kapustu s trochou olivového oleje. Osolíme, opepříme a malinko podlijeme vodou nebo vývarem (cca 100ml) tak, aby nám kapusta změkla. Na mírném ohni a přikryté pokličkou necháme pomalinku dusit dokud se nám voda nevypaří, nakonec přimícháme půl stroužku prolisovaného česneku a ještě chvilku necháme na ohni, poté táhneme, aby česnek nezkořkl, to by nebylo to pravé ořechové.
SERVÍRUJEME
Servírování pražmy je easy stejně, jako tento recept. Vše hodíme na talíř a servírujeme s citrónem na pokapání. Já osobně si rybu bez citronu neumím představit a klidně tam padne i šťáva z celé půlky. Pokud nedržíte nízkosacharidovou dietu, neskutečná delikateska k tomu je opečené pečivo namáčené do olivového oleje s balsamikem. Klasika servírovaná v Itálii a dalších přímožských zemích, kde jsou ryby na denním pořádku.
Dobrou chuť!
Yvet