Vepřová panenka v medovo-vínové omáčce
Vepřová panenka v medovo-vínové omáčce je jednoduchý recept, který se výborně hodí k pečeným bramborám nebo k rýži. Omáčka je domácí, výrazné chuti a krásné vůně. Úžasně se hodí k vepřovému masu, které v kombinaci s medem a vínek vytvoří dokonalou lehkou omáčku. Tak dost řečí a šup na recept!
- Doba přípravy: 5 min
- Doba pečení: 10 min
- Potřebné nádobí: pánev a další pánev na brambory nebo kontaktní gril
- Počet porcí: 1
INGREDIENCE | KOŘENÍ |
---|---|
4 medailonky vepřové panenky na kostičky | sůl, pepř |
1/2 červené cibule | 3 lžíce teriaky omáčky |
1 lžička másla + 1 lžička oleje | 80 ml červeného vína |
1 lžička celozrnné mouky (nebo např. hrašky apod.) | 1 lžička medu |
1 velká vařená brambora ve slupce | 1/2 lžičky rajského protlaku nebo kečupu |
Příprava – vepřová panenka v medovo-vínové omáčce
- Červenou cibuli nakrájíme na drobno
- Vepřovou panenku nakrájíme na kostičky
- Na rozpálenou pánev dáme osolenou a opepřenou vepřovou panenku spolu s červenou cibulí
- Orestujeme minutku / dvě, přidáme lžičku másla a zaprášíme lžičkou mouky a promícháme
- Poté zalijeme červeným vínem, přidáme teriaki omáčku, lžičku protlaku nebo kečupu a necháme zredukovat
- Po chvíli přilijeme cca 100 ml vody a lžičku medu, promícháme a necháme zredukovat na 1/3
- Omáčka je hotova 🙂
- Kdo chce pikantnější, přidá navíc trochu chilli
Jak vidíte, příprava omáčky je velmi jednoduchá, bez patlání a matlání dalšího nádobí. Nezapomeňte ale také na brambory nebo jakoukoli přílohu, kterou k tomu budete podávat. Kromě pečených brambor se k tomu hodí např. rýže. Přílohu si připravte tak, abyste omáčku s vepřovou panenkou nemuseli ohřívat, to pak už není tak dobré.
Příprava přílohy k vepřové panence v medovo-vínové omáčce
Pokud jste si jako příohu zvolili pečené /grilované brambory, tak stačí předem uvařené brambory ve slupce nakrájet na kolečka, osolit a opepřit a vložit do kontaktního grilu nebo na pánev, pokud nemáte gril.
Pokud máte rádi v receptech víno, rozhodně doporučuji vyzkoušet můj recept na hovězí ragů na víně.