Zdravý makovec bez cukru a mouky
Pro milovníky máku a nadýchaných dezertů je zdravý makovec bez cukru a mouky úplné nebe. Mák, jablíčka a vanilka se skořicí – to jsou nerozluční kamarádi, kteří si prostě rozumí. Výhodou je, že neobsahuje žádnou mouku ani přidaný cukr, díky čemuž se stává poživatelným pro celiaky a diabetiky. Navíc kombinace výživného máku a přidaného proteinového prášku z fitness makovce dělá proteinovou bombu, která vám neponičí vaše křivky. Pokud protein nemáte nebo ho nechcete přidat, nahraďte ho 3 – 4 lžícemi mletých ořechů. Zdravý makovec bez cukru a mouky si můžete sbalit s sebou na cesty jako proteinovou výživnou sváču, která vám dodá potřebnou energii.
- Doba přípravy: 8 min
- Doba pečení: cca 50 min
- Potřebné nádobí: dortová forma čtvercová nebo kulatá (cca 20 – 25 cm)
TĚSTO NA KOLÁČ | DOCHUCENÍ A DALŠÍ PŘÍSADY |
---|---|
200 g mletého máku (1 balení) | 1/2 lžičky skořice |
250 g polotučného tvarohu (1 vanička) | 1/2 lžičky vanilkového flavdrops (nebo med) |
4 větší jablka (nastrouhaná) | 1/2 lžičky karamelového flavdrops (nebo med) |
4 vejce | kůra z půlky citrónu |
2 odměrky vanilkového proteinu (nemusí být, ale místo toho dejte 3-4 lžíce mletých ořechů) |
PŘIPRAVÍME SI TĚSTO
Smícháme všechny ingredience: mák, tvaroh, nastrouhaná 4 jablka, 4 žloutky (z bílků vyšleháme sníh), protein, flavdrops, kůru z citrónu, kypřící prášek a skořici – důkladně promícháme. Pokud nechceme přidávat protein, místo něj přidejte do směsi na těsto 3 – 4 lžíce mletých ořechů.
Ze 4 vaječných bílků vyšleháme sníh, který opatrně zamícháme do směsi na těsto. Vznikne nám lité nadýchané těsto, které nám zaručí dokonalý výsledek.
Těsto nalijeme do kulaté nebo čtvercové formy (20 – 25 cm) vyložené pečícím papírem. Pečeme cca 50 min na 170°C. Po upečení necháme vystydnout na mřížce, nakrájíme a můžeme podávat.
VYTUNĚNÁ VERZE MAKOVCE S MAKOVO – TVAROHOVOU POKRÝVKOU
Zdravý makovec bez cukru a mouky můžete jíst bez jakýchkoli dalších přísad, což je ideální na cesty, proto že se vám nerozpatlá někde v tašce nebo v batohu. Pokud si ale chcete vyhrát a servírovat luxusnější provedení nadupané mákem a tvarohem, tak čtěte dál, kde se dozvíte další postup! Vaši strávníci vám za to utrhají ruce! 🙂 Slibuji 🙂
Tradiční kombinace, kterou každý miluje
Kombinace máku a tvarohu je odjakživa oblíbená chuť, kterou každý z nás miluje. Nemusí tam být ale tuna cukru, aby to bylo dobré. Stačí jen hledat zdravější alternativy. Podívejte se, jak jsem to vykouzlila.
Ingredience na vrchní část makovce
Fitness makovec bez cukru a mouky
Tyto ingredience na vrchní 2 nepečené vyrstvy – a to vrstva máku a vrstva tvarohu – vystačí na 1/2 upečeného makovce při výšce tvarohu a máku, jako je na obrázku. A co k tomu budeme potřebovat?
MAKOVÁ VRSTVA (nepečeme) | TVAROHOVÁ VRSTVA (nepečeme) |
---|---|
200 g mletého máku (1 balení) | 400 g polotučného tvarohu |
1 hrnek mléka (kravské nebo rostlinné) | 1/2 lžičky vanilkového flavdrops (nebo med) |
1 lžička vanilkového flavdrops (nebo med) | 1 lžička šťávy z citrónu |
špetka skořice | |
1 velká lžíce chia semínek |
Mák povaříme a tvaroh promícháme
Mák povaříme s mlékem a sladidly několik minut a pak necháme vystydnout. Jakmile je maková směs studenější, zamícháme do směsi chia semínka – nasají přebytečnou vodu a maková vrstva tak bude pevnější a nebude máčet těsto pod tím. Tvaroh jen smícháme se sladidly a je hotovo. 🙂
Makovec natřeme mákem a tvarohem
1/2 makovce rovnoměrně potřeme vystydlou makovou směsí. Steným způsobem natřeme tvaroh na mák tvaroh a uhladíme dohladka. Necháme zchladit cca 2 h v lednici, než ho začneme krájet.
Vytuněný zdravý makovec bez cukru a mouky nakrájíme na kousky a na každý z nich kápneme datlový sirup jako sladkou tečku a můžeme podávat. 🙂
Dokonalé k odpolednímu kafíčku. 🙂
Pro milovníky zdravých dezertů doporučuji moji nejoblíbenější delikatesku a to FAZOLOVÝ BROWNIES BEZ CURKU 🙂