AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA – GUACAMOLE
Avokádová pomazánka guacamole je tradiční pokrm starých Aztéků. Dnes je guacamole – avokádová pomazánka populární nejen v mexické kuchyni a stal se také velmi oblíbenou součástí zdravého životního stylu aktivních lidí díky svým nutričním hodnotám, vysokému obsahu vitamínů a minerálů, které jsou pro tvoje tělo potřebné zejména pro regeneraci po zátěži a doplnění důležitých živin.
Avocado je cca z 80% složeno ze zdravých tuků a z cca 60% se skládá z mononesycených mastných kyselnin. Díky svým nutričnim hodnotám, které jsou srovnatelné s vejci nebo masem, se avokádo řadí mezi superpotraviny. Navíc skvěle chutná hodí se jako pomazánka na pečivo, jako dip k zelenině nebo jako zálivka do salátů. Avokádová pomazánka – guacamole je mnoho druhů, pojďme zkusit tento. 🙂
Počet porcí: 2
Příprava: bez vaření
INGREDIENCE | KOŘENÍ |
---|---|
2 zralá avokáda | sůl, pepř |
1- 2 lžíce Lučiny (nebo zakysané smetany, tvarohu, jogurtu) | citrón / limetka |
žitný chléb (např. Fit Den od zn. Penam) | 1/2 stroužek česneku (nemusí být) |
NA DOZDOBENÍ | |
uzený losos (nebo cokoli, co máme rádi) | |
rucola salát | |
sezamová semínka |
Avokádová pomazánka guacamole
Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a vydlabeme vnitřek, který poté rozmačkáme, přidáme sůl, pepř, česnek a Lučinu nebo jiný tvaroh a promícháme, aby nám vznikla jemná pomazánka.
Pak jen natřeme na chléb, dozdobíme dle chuti čím chceme, já dávám uzeného lososa, lupínky rucoly a trochu sezamových semínek, jako na obrázku.
Vykouzlete si tu svoji nejoblíbenější avokádovou kombinaci
Úžasné na avokádové pomazánce guacamole je nejlepší to, že existují snad desítky, možná stovky variací a možností, jak ji ochutit a s čím guacamole zkombinovat. Jednou můžete přidat cherry rajčítka, pak zase třeba granátové jablíčko – fantazii se meze nekladou a už vůbec ne u přípravy guacamole.
Připravila jsem pro vás několik ukázek, jak si ještě na avokádu můžete pochutnat a překvapit tak své blízké netradičními kombinacemi
Jak a kde skladovat avokádovou pomazánku guacamole po její přípravě
- Pomazánku je potřeba sníst hned, jinak ti při skladování zhědne, na vzduchu totiž velmi rychle oxiduje.
- Doporučuji pokapat pomazánku citrónovou šťávou, předejdeme tak nechtěnému znědnutí.
- Skladujeme v chladu, v lednici v uzavřené dóze.
- Skladujeme max 1 den, pak guacamole není moc dobré.