Borůvková bublanina lowcarb
Borůvková bublanina lowcarb je neskutečně výborný a vláčný dezert ke kávě, že je až těžké uvěřit, že je komplet bez mouky (a to jakékoli) a bez cukru. Na své si tak přijdou všichni, kdo drží bezlepkovou, lowcarb nebo paleo stravu. Každým dnem se snažím posunout zdravé pečení ještě na vyšší level a udělat zákusky ještě zdravější a chutnější, což někdy bývá docela oříšek.
Tentokrát, troufám si říci, se mi to povedlo na výbornou a to doslova. Upečný pekáč borůvkové bublaniny lowcarb u nás jen ztěží zůstane do druhého dne, proto moje iluze o tom, že mám na 3 dny dopřdu napečeno je marná 😀 No, posuďte samy 🙂
- Doba přípravy: 10 min
- Doba pečení: cca 25 min
- Potřebné nádobí: pekáč cca 20 x 20 cm
- Počet ks: min 12 ks
MOKRÉ INGREDIENCE | SUCHÉ INGREDIENCE |
---|---|
4 vejce | 100 g mandlí (nebo mandlové mouky) |
110 g mražených borůvek (rozmixujeme v pyré) | 70 g kokosu strouhaného (nebo kokosové mouky) |
3 lžíce kokosového oleje | 55 g xylitolu (stévie nebo jiného sladidla – erythritol, med nebo jiné – ale pozor, změní se tím obsah cukru) |
3 lžíce kokosového oleje | špetka soli a špetka skořice |
pár kapek vanilkové esence nebo vanilkový lusk (nemusí být) – místo toho kůra z 1/2 BIO citrónu | 1 lžička kypřícího přášku do pečiva |
Příprava kokosovo-mandlové mouky
- Ve výkonném mixéru rozmixujeme dohromady kokos a mandle na jemnou “mouku”
- Nemixujte příliš dlouho, aby suroviny nezačaly pouštět tuk a netvořily se vám tak nežádoucí hrudky
- V případě, že máte doma mandlovou a kokosovou mouku, použijte je, těsto budete mít trochu více nadýchané
Mandle jsou zdrojem mononenasycených mastných kyselin (zdravých tuků), vlákniny a dalších tělu prospěšných látek. Používám vždy mandle se slupkou, která obsahuje velké množství antioxidantů, které zabraňují stárnutí buněk a jsou prevencí vzniku řady onemocnění. Navíc mají neutrální chuť, proto jsou vhodné i pro zahuštění omáček místo klasické mouky.
Borůvková bublanina lowcarb – PŘÍPRAVA TĚSTA
- vyšleháme 4 žloutky, sladidlo, rozpuštěný kokosový olej a vanilkovou esenci (nebo vanilkový lusk / citronovou kůru)
- přisypeme směs rozmixovaného kokosu a mandlí (nebo již koupenou kokosovou nebo mandlovou mouku)
- přidáme kypřící přášek do pečiva, špetku soli a špetku skořice
- přimícháme borůvkové pyré (rozmixované borůvky)
- nakonec si ušleháme sníh ze 4 bílků a pomalu zapracujeme do těsta
Výsledkem by mělo být lité, nadýchané těsto. Směs nalijeme do menšího pekáčku (rozměry cca 20 x 20 cm) s pečícím papírem. Pečeme na 200°C cca 30 min, poté necháme vystydnout a mezi tím si připravíme tvarohovo-borůvkový topink na tuto luxusní borůvkovou bublaninu lowcarb.
Tvarohový LC krém + borůvky (nebo jiné bobulovité ovoce)
- 1/2 vaničky měkkého tvarohu (já plnotučný)
- 1/2 vaničky mascarpone (nebo řeckého jogurtu)
- sladidlo – xylitol nebo stévie (nemusí být)
- cca 250 g (kanadských) borůvek nebo jiného bobulovitého ovoce (maliny, rybíz, angrešt …)
Veškeré ingredience vyšeháme a nakonec přimícháme rozmixované borůvky.
Vznikne nám krémová směs, kterou se snažte nesníst, než vám vystydne borůvková bublanina lowcarb 🙂
Jak nazdobit borůvkovou bublaninu lowcarb?
Vystydlou borůvkovou bublaninu lowcarb nakrájíme na kostičky a těsně před servírováním na každý kus nakydneme vyšlehaný borůvkový krém, dozdobíme borůvkou a lístkem máty. Pro lepší efekt můžeme posypat chia semínky a máte hotovo! 🙂
Skladujeme v pokojové teplotě, pokud chcete prodloužit životnost borůvkové bublaniny lowcarb, skladujte v uzavřené dóze v lednici.
Pokud máte rádi bezlepkové dortíky a borůvky, rozhodně vyzkoušejte tyto POHANKOVÉ ŘEZY S BORŮVKAMI A PERNÍKOVÝM KOŘENÍM