HUMMUS DIP JAKO ZDRAVÁ SVAČINKA
Tradiční pochoutka blízého východu s dlouholetou tradicí, se stala díky svým skvělým nutričním vlastnostem jednou z nejvyhledávanějších studených pokrmů dnešní doby. Hummus má velký obsah vitamínu C, B6, železa a kyseliny listové. Díky hlavní surovině, cizrně, má vysoký obsah proteinů a vlákniny a napomáhá tak správnému vyprazdňování.
INGREDIENCE | KOŘENÍ |
---|---|
2 šálky cizrny (odpovídá 2 plechovkám po 250 g) | pepř |
šťáva z 1 citronu nebo limety | sůl |
2 lžíce tahini (sezamové pasty) | |
4 lžíce olivového oleje | |
1 dl vody z cizrny |
Postup je velmi jednoduchý. Přes noc namočíme šálek cizrny do studené vody, aby zdvojnásobila svůj objem. Druhý den vaříme v osolené vodě cca 1 hodinu, dokud cizrna nezměkne. Při vaření můžeš odebírat slupky, které vyplavou na povrch a trochu vody si dáme stranou na později.
Vložíme cizrnu, česnek, šťávu z citronu, tahini, olivový olej, vodu z cizrnového vývaru, sůl, pepř a mixujeme dohladka. Pokud se ti směs zdá příliš hustá, zřeď ještě vodou z cizrny.
Podáváme s pokapaným olivovým olejem, posypané sezamem a petřželkou. Tradičně se podává s arabským nebo pita chlebem, ale ve zdravější alternativě to mám nejraději jako dip k zelenině, jako je např. řapíkatý celer, mrkev, okurka nebo jako pomazánka na celozrnný chléb.
NUTRIČNÍ HODNOTY (100 g) |
---|
Kalorie: 166 kcal |
Bílkoviny: 8 g |
Tuky: 10 g |
Sacharidy: 14 g |
Vláknina: 6 g |