Limetkové krevety se sezamovým salátem
Neuvěřitelně lehké jídlo plné bílkovin – low carb – low fat a navíc neskutečně luxusní kombinace křupavých krevet a sezamového salátu a to vše zakápnuté limetkou. Krevety patří mezi nejhodnotnější zdroj bílkovin (20g bílkovin / 100g krevetú s nízkým obsahem tuku (1,01g tuku / 100g krevet) a sacharidů (0,8g sacharidů / 100g krevet). Rozhodně doporučuji zařadit do jídelníčku, pokud chcete zhubnout nebo vyrýsovat. Sezamový olej je velmi ceněným olejem používaným v Japonsku, Číně a zejména v Indii. Má protizánětlivé účinky a je snadno stravitelný a vstřebatelný lidským organismem, proto usnadňuje tráven potravy, kterou spolu s ním konzumujete. Tyto limetkové krevety se sezamovým salátem patří mezi má nejoblíbějější jídla a to zejména kvůli již zmiňované delikátní chuti, rychlé přípravě a lehké stravitelnosti. Rozhodně vyzkoušejte pokud milujete mořské plody.
- Počet porcí: 1
- Doba přípravy: 5 min
- Doba restování: 5 min
- Potřebné nádobí: pánev, salátová mísa
INGREDIENCE | KOŘENÍ |
---|---|
cca 200g velkých loupaných krevet | sůl, pepř |
paprika, okurka, rajče | špetka sušeného česneku |
rukola salát | maďarská paprika |
lžička sezamového oleje | provensálské koření na salát |
lžička olivového oleje | |
1/2 limetky |
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
PŘÍPRAVA KREVET
Krevety necháme rozmrazit (pokud máte mražené) tak, aby roztál všechen led a okapala voda. Ideální je ještě osušit dosucha. Pokud tento krok vynecháte, voda vám pustí na pánvi a místo restovaných krevet budete mít krevety vařené – a to nechceme.
Necháme pořádně rozpálit pánev s trochou oleje a zprudka orestujeme krevety tak, aby se nám hezky zatáhly a byly šťavnaté.
Za stálého mícháme dochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem, špetkou maďarské papriky a sušeným provensálským kořením. Restujeme dokud nám krevety nezezlátnou a nezačnou “praskat”. Na závěr pokapeme limetkouvou šťávou, ještě lehce promícháme a stáhneme z plotny.
PŘÍPRAVA ZELENINY
Zeleninu si samozřejmě pečlivě umyjeme, jelikož je všechna zelenina dnes chemicky ošetřena, věnujte tomuto kroku velkou péči, abyste si sice neuvařili zdravé jídlo, ale plné chemie. Papriku, rajče a okurku si nakrájejte na malé kostičky a v míse promíchejte s rukolou. Závěrem přidejte olivový a sezamový olej, přidejte pár kapek limetky a špetku sušeného provensálského koření. Salát dobře promíchejte a můžete servírovat. Žádná věda – easy peasy.
SERVÍRUJEME
Kreverty servírujeme společně se salátem, který můžeme ještě závěrem dozdobit sezamovými semínky nebo čímkoli, co vám chutná. Já osobně miluji krevety, když jsou pořádně pokapané citronem, takže pokud máte stejné choutky, servírujte ještě navíc s citronem nebo limetkou na řádné pokapání.
Snad se vám recept na limetové krevety se sezamovým salátem zalíbil natolik, že ho vyzkoušíte a zařadíte ho také mezi svá oblíbená jídla.
Doporučuji krevety vždy dělat čerstvé a neohřívat je, pak ztratí tu křupavost a stane se z nich gumová hmota.
Dobrou chuť!
Yvet