ŠŤAVNATÉ HOVĚZÍ RAGŮ
Šťavnaté ovězí ragů na víně bez mouky nebo jakékoli jiného zahušťovadla je jedním z mých nejoblíbenějších receptů, sice je trochu delší na tepelnou úpravu, ale ten výsldek stojí za to. Pro milovníky výrazných aromatických chutí je tento recept jako stvořený. Hovězí maso samo o sobě je hojným zdrojem kvalitních bílkovin, proto je tak oblíbené mezi sportovci.
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 15 min
- Doba vaření: cca 2h
- Potřebné nádobí: větší hrnec nebo tlakový hrnec
INGREDIENCE | KOŘENÍ |
---|---|
600 g hovězího na guláš (zadní, přední nebo kližka) | sůl, pepř |
2 středně velké mrkve a 2 petržele (pastyňák) | 4 kuličky nového koření |
1/2 menší batáty (pokud nemáte, lze nahradit klasickými bramborami nebo celerem) | 4 lupínky bobkového listu |
2 cibule | maďarská paprika |
1 stroužek česneku | 1 lžíce rajčatového protlaku |
100 – 150 ml červeného suchého vína | |
1,5 litru hovězího vývaru (pokud nemáte, lze nahradit vodou) |
PŘÍPRAVA MASA
Hovězí zbavíme přebytečnách šlach, nakrájíme na menší kostičky, osolíme, opepříme a vložíme do hrnce, kde jsme si předem orestovali najemno karájenou cibulku. Maso necháme zatáhnout na prudkém ohni, poté přidáme papriku a lehce zamícháme. Podlijeme červeným vínem a za stálého míchání necháme víno pomalu zredukovat. A hovězí ragů na víně se nám pomalu rýsuje.
PŘÍPRAVA OMÁČKY
Po redukci vína dolijeme hovězím vývarem nebo vodou, znovu osolíme, opepříme, přidáme ještě papriku, sójovou omáčku, bobkový list, nové koření a rajčatový protlak. Po důkladném promíchání všech ingrediencí vložíme na malé kostičky nakrájenou bramboru a mrkev a přiklopíme hrnec.
Za občasného míchání vaříme na mírném ohni cca 2h. V případě potřeby dolijeme vývarem nebo vodou, aby se nám hovězí ragů na víně nepřipálilo.
Pokud vaříte v tlakovém hrnci, postačí cca 1h 15min, ale je potřeba hlídat, aby se ragů nepřipálilo. Čím déle ragů vaříme, tím více houstne, protože se rozvařuje zelenina v něm a tím pádem je náchylnější na připálení. Výsledlem by měla být konzistence omáčky husčí, než je guláš.
SERVÍRUJEME
Podáváme s jasmínovou rýží. Návod, jak docílit pravidlených kopečků rýže nalezneš zde:
https://fitnessstrava.cz/grilovany-kruti-steak-na-zampionech/
Přeji dobrou chuť! 🙂
Yvet