DOMÁCÍ MANDLOVÉ MÁSLO VANILKOVÉ
Není nic lepšího, než si udělat vlastní domácí mandlové máslo, které si dochutíte podle sebe a hlavně vás vyjde na méně jak polovinu, než hotové kupované. A co je nejdůležitější – víte, co jíte, z jakých surovin je oříškové máslo vyrobené. Hodí se skoro ke všem zdarvým dortíků, do ovesných, quinoových nebo pohankových kaší nebo jen tak třeba s ovocem. Toto máslo jsem dochutila vanilkou, ale pokud vám nechutná, nemusíte už nic přidávat, mandle jsou samy o sobě dost aromatické. Tak hurá do přípravy!
SUROVINY NA RECEPT
- 2 hrnky mandlí
- vanilkové flavdrops (já od MY PROTEIN)
- špetka skořice
- špetka muškátového oříšku
- vanilkový lusk (pokud nemáte flavdrops)
BEZ KVALITNÍHO VÝKONNÉHO MIXÉRU SE NEOBEJDETE
Základem úspěchu pro výrobu domácí mandlového másla je kvalitní a výkonný mixér, který se vám do 15 minutách nezavaří. Běžné mixéry vydrží běžet jen pár minut a pak se přehřejí a je konec – jak másla, tak mixéru. Doporučuji proto opravdu výkonný, bay váš pokus o domácí máslo nedopadl nešťastně. Já osobně třeba mám mixér od Kitechenaid, který vydrří opravdu vše – jak mixování desítky minut v kuse, tak drcení ledu do drinků.
MIXUJEME, MIXUJEME Domácí mandlové máslo vanilkové
Všechny ingredience – mandle, skořici a muškátový oříšek nasypeme do mixéru a začínáme mixovat. Nalepené mandlové máslo plastovou stěrkou seškrabeme z okrajů mixéru a mixujeme dále. Toto děláme průběžně během celého mixování. Jakmile po nějaké chvíli se začne z mandlí tvořit máslo. Čím déle budeme mixovat, tím bude máslo jemnější a krémovější. TIP – Pokud se vám i po dlouhé době mixování nepodaří udělat máslo, stačí přidat 1 lžíci kokosového oleje a mixovat. Směs se spojí s ořechy a máslo je zaručeně na světě.
USKLADNĚNÍ DOMÁCÍHO MÁSLA
IDÁLNÍ JSOU UZAVÍRATELNÉ ZAVAŘOVAČKY
Abyste si mohli oříškové máslo vychutnávat každý den, můžete si ho udělat více a uskladnit ho v uzavíratelných sklěněných dózách / zavařovačkách. Skladujte v chladu, ne však ale v lednici, máslo by vám ztuhlo a už by se nedalo rozmazat. Neuchovávejte však máslo déle jak 2-3 týdny v zavařovačce, nemělo by se zkazit ani po této době, ale lepší to neriskovat.
K ČEMU SE HODÍ DOMÁCÍ MANDLOVÉ MÁSLO VANILKOVÉ
Domácí mandlové máslo se hodí jako dochucovadlo do studené i teplé kuchyně. Jeho chuť a konzistenci ale asi nejvíce oceníte jako náhradu za tučné krémy do dortů nebo závinů, díky kterým si je můžete dopřávat, aniž by vám jenich konzumace zruinovala postavu. Nejraději máslo dávám na FAZOLOVÝ BROWNIES (recept ZDE) nebo na různé ovesné, pohankové nebo quinoové kaše. Zajímavá kombinace je také natřít máslo na plátky jablek posypané skořicí – toto si ráda dávám k svačině. Další recepty, kde můžete domácí mandlové máslo vanilkové použít najdete v dalšík odstavci.
RECEPTY, KDE MŮŽETE POUŽÍT DOMÁCÍ MANDLOVÉ MÁSLO
- FITNESS MARLENKA : Recept ZDE
- FAZOLOVÝ BROWNIES: Recept ZDE
- TOFU MALINOVÝ CHEESECAKE S PROTEINEM: Recept ZDE
- BROWNIES S MANDLOVÝM MÁSLEM A CHIA JOGURTEM: Recept ZDE
- JAHODOVÝ CHIA PUDINK S KOKOSEM: Recept ZDE
- ČOKO PROTEINOVÝ TVAROH SE ŠMAKOUNEM: Recept ZDE
- CHIA PUDINK SE ŠMAKOUNEM: Recept ZDE
- MRKVOVÝ RORT LOW CARB: Recept ZDE
Dobrou chuť!
Yvet